Калориите и колко важни са те за крайния резултат

Публикувано на 07.03.2024 19:14
Какво са калориите?

Калориите са мерна единица за енергия. 1 калория е количеството енергия, нужна на тялото, за да повиши температурата на един грам вода с 1 градус по Целзий. В статията ще използвам калориите като енергийна стойност на храните и ще ги срещате надолу като ккал (килокалория-мерната единица за калориите). На всеки един продукт, който си купуваме от магазина, има хранителна стойност и колко калории съдържа той. По-просто казано – колко енергия ще почерпи тялото, ако консумира определено количество от тази храна.

Например, в 100 гр. пилешко филе има 120 ккал, т.е. ако изядем 200 гр. пилешко филе- ще си набавим 240 ккал енергия от него.

До тук добре, но дали са важни само калориите от храната или и от какъв тип храни идват те?

Калориите в диетата?

Когато търсим добре развито тяло и здрав организъм, е важно от какви макронутриенти е съставено нашето меню, а именно белтъчини, мазнини и въглехидрати. Всеки един от макронутриентите съдържа определено количество калории за грам.

1 гр. белтъчини съдържа 4 ккал
1 гр. мазнини съдържа 9 ккал
1 гр. въглехидрати съдържа 4 ккал

Нека се върнем на нашето пилешко филе, за да ви стане още по-ясно какво имам предвид.

200 гр. от пилешкото филе съдържа 240 ккал – 50 гр. белтъчини, 0 гр. въглехидрати, 5 гр. мазнини. Тук виждаме, че калориите от белтъчини преобладават значително, тоест, когато решим да правим свой хранителен режим, ще използваме пилешкото като евентуален източник на протеин.

Как да изчислим дневния си прием на калории, за да постигнем своите цели?

Всеки, който е решил сам да изготви хранителния си план, лесно може да открие в интернет пространството калориен калкулатор. След като вече сте изчислили нужните за вас калории за поддържане на съответното тегло трябва да извадите от 300 до 500 ккал, ако искате да сваляте килограми, или да добавите от 300 до 500 ккал, ако искате да покачите тегло. След което трябва да разпределите калориите на белтъчини, мазнини и въглехидрати, в точните им стойности, като за тях ще поговоря в други статии по- подробно.

И все пак нека не забравяме, че всеки човек е индивидуален и калориите са просто една отправна точка.

Празните калории и какво са те?

Това са храните, които е препоръчително да избягваме в нашето дневно меню. Те дават нужната енергия на тялото ни, но имат ниска хранителна стойност. Съдържат предимно въглехидрати от бяла захар и мазнини от палмово масло, както и други силно преработени овкусители и оцветители. Въпреки че тези празни калории не са необходими на нашето тяло, човек никога не трябва да влиза в крайности. Ако нашия хранителен план е структуриран правилно, то винаги ще има място и за тези храни в менюто ни. А ето и част от преработените храни и напитки, които са навсякъде в ежедневието ни: всички видове сладкиши, бяла захар, тестени изделия, сладоледи, бяло брашно, газирани и енергийни напитки, алкохол и т.н.

В заключение бих искал да добавя, че калориите са много повече от една цифра в хранителния режим. Те са енергията за нашето тяло, а ако искаме да изглеждаме добре и да сме здрави трябва да се съобразим както с количеството, така и с качеството на калориите, които ежедневно приемаме.

И нека не забравяме нещо изключително важно, а именно, че не всички калории са еднакви!

» Към списъка