Стратегия, чрез която да следиш своя прогрес

Публикувано на 07.03.2024 19:20
Прогрес и кое може да се счита за такъв?

Прогресът- една относителна величина, която отчита напредъка ни в тренировките и разкрива новия човек в огледалото, за когото често не подозираме. Всяка една, дори малка положителна промяна, която може да бъде забелязана се счита за прогрес.

Как да забелязваме обаче тези малки изменения и какво ни е нужно?

Факт е, че прогресът е един „криволинеен“ процес, който търпи трансформации, често положителни, а понякога не чак толкова. Но е факт също и, че всеки един малък резултат зависи от самите нас. За да постигнем прогрес и нови постижения в спорните си начинания, често отнема нелеки усилия и изисква висока  вътрешна мотивация. Проследяването на прогреса е контрол над успехите ни. Този контрол се налага с много постоянство, последователност и пресметливост – ППП запомнете добре тези три букви! Не е изненадващо, че за да следим своя напредък не са нужни безброй подръчни материали, можем да използваме пособия от ежедневието ни- тетрадка, химикал, кантар, смартфон. Това са джаджи, с които всеки ден боравим. Това съвсем не е трудно стига да е добре вменена задача на вас самите за началото на деня. По-трудното е стоически да контролираме изкъсо целият този процес на промяна във времето.

А сега нека наблегнем на основните методи за изследване на прогреса!

Когато говорим за следене на резултат във фитнес средите, най-първосигналният метод, който ни хрумва моментално е Кантарът. Да, обаче той категорично не е достатъчен. Одавна доказана истина, а не просто мит е това, че той може да отчете много малки стойностни разлики, а това което реално забелязвате в огледалото да е смайващ прогрес… Извод: Кантарът помага, но не е всичко нужно!

Какво още би ми помогнало и улеснило следенето на моите резултати?

Това е въпросът, който автоматично изниква след като осъзнаем, че измерването на тегло не е обективен метод. Отговорът е лесен- комплексно проследяване на прогреса ни. За целта можем да използваме – шивашки метър. Това е друг популярен метод за контрол, който използвайки ежеседмично отчита разликата в най-ключовите мерки на тялото. От както фитнесът съществува- трениращият знае какво да контролира-  раменна обиколка, гръдна обиколка, талия, ханш, обиколка на крайниците в най-обемната им част(бицепс/трицепси, бедра, прасци, понякога и обиколка на врат в дадени бойни спортове).

Воденето на записки с нашите лични резултати лично управление, което веднъж наложено ще следи безпроблемно промените в тялото.

Дали обаче съществува и друг метод за следене на нашия напредък?

Разбира се! И е толкова близо до нас, дори в сегашния момент. И тъй като живеем във времена на технологии, които изключително ни помагат в огромна част от деня, смартфонът и снимките, направени с него са супер популярен, точен и практичен метод за контрол над прогреса.  Съпоставката между първата и поредната снимка моментално разкрива в кои области на тялото си успяваме да прогресираме и къде имаме още да работим, за да се усъвършенстваме.

Запомнете и нещо много важно, което би ви помогнало с правилния избор на треньор!
Спортувате ли с личен треньор, достатъчно компетентен и умеещ да практикува, то той задължително ще държи да наблюдава разликите, чрез някой от гореизброените методи, а защо не и чрез всички взети заедно. Дали вие, вашият треньор или заедно ще наблюдавате  промяната е въпрос на личен избор. По-важното е да знаете кога, как и какво да проследявате, за да оцените постиженията и за да разкриете проблемните звена своевременно.


» Към списъка