Макронутриентите - какво трябва да знаем за тях?

Публикувано на 07.03.2024 19:19
Макронутриетите са трите основни хранителни вещества, с които човека борави в ежедневното си меню. Те са познати като – белтъчини, въглехидрати и мазнини. Трите големи групи храни не са взаимно заменими и са еднакво нужни в дневния хранителен прием.

Белтъчините (наричани още протеини) са основната градивна тъкан на нашия организъм. Служат за изграждане на кожата, косата, ноктите, съединителната тъкан и мускулната маса. Те участват в голяма част от процесите в нашето тяло, например храносмилането. Усвояването на хранителни вещеста е невъзможно без участието на храносмилателни ензими, които всъщност са протеин.

Човешкото тяло разгражда белтъчините на 20 на брой аминокиселини. 11 от тях са заменими (тоест тялото ги произвежда самостоятелно), а 9 от тях са незаменими (тях извличаме от храната).

Ето няколко примера за животински източници на протеин: яйца, месо, риба и морски дарове, млечни продукти (мляко, сирене, извара и много други)

Също така нека не забравяме растителните източници на протеин: бобови и зърнени култури, ядки, семена, както и някои зеленчуци, които имат значително количество протеин. И въпреки това изброените по горе растителни източници са недостатъчни на организма, тъй като не съдържат целия набор от аминокиселини.

Съществува и още един начин за да си набавим дневната нужда на белтъчини и това е от протеин на прах.


За да е максимално пълноценно и здравословно менюто ни на протеин, трябва да приемаме комбинацията от животински и растителни белтъчини, за да имаме целия набор от аминокиселини.

Въглехидрати

Втори подред, но не и по важност са въглехидратите, които са основното гориво за организма. Те се разделят на два типа – прости (непълноценни) и сложни (пълноценни).

Простите въглехидрати се усвояват бързо от организма, което води до рязко покачване на кръвната захар, последвано от спад в нивата и. Резултатът е чувство на умора, глад и силно желание да изядете нещо сладко. Ползата от простите въглехидрати е почти нулева. Те се съдържат предимно в захар,бонбони, шоколади, торти, газирани напитки, бял хляб и др.
Плодоведе също съдържат прости въглехидрати, но в тях има плодови захари, както и необходимите за организма фибри.

Сложните въглехидрати се усвояват по-бавно от организма. Те ни носят прилив на енергия за по-дълъг период от време, без да има колебания в нивата на кръвната захар. Те се съдържат в храни като ориз, овесени ядки, картофи, сладки картофи, бобови храни, зърнени култури и др.


Мазнини


Мазнините са другият основен източник на енергия за тялото и служат за регулация хормоните в нашия организъм. Делят се на 4 вида – трансмазнини, наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини като в следваща статия възнамерявам да им обърна специално внимание и в детайли да опиша спецификите на различните видове.

Тук държа да отбележа, че в старанието на човека да се храни здравословно, трябва задължително да присъстват полезните мазнини, които могат да бъдат набавени чрез храни като: зехтин, авокадо, ядки, ядкови масла, маслини и др.

 

В заключение остава моя задача това да ви науча, че в днешно време има много различни диети, които ограничават едни или други макронутриенти, а това в повечето случай води до добри резултати за кратък период от време. Въпросът е оптимални ли са те от здравословна гледна точка ? Ще чуете най-разнообразни отговори, но моето мнение е, че пълноценната диета съдържа в себе си идеалния баланс от всички макронутриенти, нужни на тялото ни. Природата не случайно ги е създала!


» Към списъка