Редуциране на подкожни мазнини

Публикувано на 07.03.2024 19:27
Редуциране на подкожни мазнини

Една от най-дискутираните теми сред трениращите във фитнес залите е как да изчистя мазнините от тялото си.
Тук историята има няколко различни пътя на развитие и много митове объркват хората като често те не постигат желаните резултати, а други които са ги достигнали с много усилия, бързо се връщат там,  откъдето са започнали.

Ето и няколко често чувани митове :


  • Правенето на повече кардио води по-бързо до желаните резултати

  • Трениране всеки ден без почивка също води по-бързо до целта

  • Намаляване на храната драстично влияе супер за горене на мазнини, защото гладуваме до крайност и това тяло естествено сваля килограми…

  • Не  се храним  след 18 часа, защото видиш ли след 18:00 вечерта храната става наш враг, а през деня на светло не е…..

  • Въглехидратите ни правят дебели! 
Това са е само малка част от митовете, с които може да се сблъскате и да бъдат „препъни-камъка“ по пътя ви към успеха.

Калориен дефицит
Най-просто казано – това е фазата, в която тялото ни гори повече калории отколкото приема чрез храната. Тоест физическа активност > приетата храна през деня.
Всеки един човек има тотално различен  метаболизъм, съответно и енергоразход през деня. Енергоразходът е броят калории, които горим в ежедневието ни от: работа, тренировъчна активност, брой крачки, биомеханични процеси които ни поддържат живи и използват от енергията ни съответно за тези процеси.Тоест храната, която консумираме е горивото за нашето тяло, за да извършва всяка една дейност от нашето ежедневие и живот.

Как аз разбирам значението на калорийния дефицит:

Масата от хора започва с драстично орязване на количеството храна, следват феноменални резултати за седмица-две, премахват няколко излишни килограма и след това – застой.  И сега?! Това е така, защото тялото автоматично преминава в икономичен режим и започва да гори по-малко, отколкото изразходва  и горенето на мазнини става  „мисия невъзможна“. Страхът на нашето тяло да остане отново без храна го кара да прибира всяка хапка храна в най-дълбоките депа, които най-често са мастните… и ето на – можем с глад да достигнем едно безкрайно плато, което да превърне пътя към успеха в невъзможен.

Ръководство за горене на мазнини:

  1. Като начало просто премахнете преработените храни от менюто си и започнете да приемате качествени макронутриенти. Увеличете приема на белтъчини- поне 2 гр. на телесно тегло на ден. Прибавете към менюто си умерен прием на въглехидрати, предимно в часовете, в които сте по-активни, спортувате или часовете, по-близки до сутринта. Хапвайте полезни мазнини. Те са много важни за поддържането на добра хормонална среда и помагат в горенето на телесни мазнини. Мазнини да горят мазнини?! Странно, но ФАКТ!
  2. Започнете да тренирате като структурирате вашия тренировъчен режим, използвайки трите важни точки – тренировъчен обем; тренировъчен интензитет; тренировъчна честота. Поетапно надграждайте своята тренировка и не избързвайте с максималните килограми, прекомерното кардио, изтощителните тренировки. Добре зададения и последователен план неминуемо води до желан резултат.

  3. Увеличете активността си през деня като се стараете да се разхождате повече. Когато усетите застой, започнете да добавяте нискоинтензивна  кардио дейност към силовите си тренировки или сутрин на гладно. Използвайте кардиото като допълнително средство за горене на мазнините  в следващ етап, първо трябва да сте спазили първите две точки.
  4. Следене на прогрес. В тази статия ще откриете една много важна точка от постигането на вашата желана форма!
  5. Последната но и най-важна точка бъдете ПОСТОЯННИ! Само тогава ще постигнете това, заради което сте започнали! 


» Към списъка