Сънят - фактор номер едно за правилно възстановяване

Публикувано на 07.03.2024 19:29
Всеки спортуващ вече знае колко е важна тренировката и правилното хранене. Много хора обаче пропускат нещо изключително важно, което има основен принос към поставената цел в залата – сънят, който върви ръка за ръка с горните компоненти.

В няколко кратки реда ще ви изложа статистически факти, които са актуални към днешна дата и са изключително обезпокояващи:

  1. Повече от двама души на всеки пет има проблем със съня.
  2. Сто милиона жители от цял свят редовно не успяват да се наспиват качествено.
  3. Около 60% от имащите нередовен сън, никога не са обмисляли мерки за лечение на проблема.
  4. Редовното недоспиване е причина за 10% от катастрофите в света.
  5. Световните изследвания сочат, че 66% от населението на света спят между 6,5 и 8,5 часа, 16% спят повече от 8,5 часа, а 18% спят по-малко от 6,5 часа. Проблемът обаче не е само в тези 18%, които не се наспиват, а и в тези 16%, които прекаляват със сънят, което също е адски вредно.
    Тези пет точки са изключително показателни за това колко е важно наспиването, също така колко негативни влияния оказва липсата му върху организма на човек.
Възнамерявам също така да вметна няколко точки, в които да наблегна на това, как благоприятно влияе сънят върху нас самите:

1. Сънят в часовите норми възстановява човека, нервната му система и неговата ефективност в ежедневието му.

2. Сънят влияе много положително върху правилната обмяна на вещества в организма на човека.

3. Добре дозираният сън  подпомага силите на тялото и засилва защитата на имунната система.

4. Качественият сън подобрява спортните резултати при атлети и любители на спорта.

Как да разпознаем факторите, които влияят негативно върху нашия сън и неговото качество?

  1. Водите нездравословен начин на живот- прекалявате с консумацията на некачествена храна, алкохол, кафе и енергийни напитки и други опияняващи или тонизиращи средства. Те неминуемо повлияват качеството му, като намаляват неговата ползотворност и увеличават шансовете за кошмарни сънища.
  2. Наличието на медицински проблеми често е фактор за лошия сън или безсънието. Това е липса на определени микроелементи във вашия организъм или заболявания, които пряко влияят върху съня- сърдечни, дихателни, храносмилателни и други.
  3. Психологически проблеми, които също предизвикват будуването, като към тях спадат проблеми на работното място, битови проблеми у дома, други обременяващи фактори, които влияят на психиката ви.
  4. Неправилно изградени навици по отношение на съня – нерегламентирано заспиване, стоене до прекалено късни часове на нощта, често редуване на дневен и нощен сън, комфорт във вашата спалня и други.
А сега е време за няколко полезни съвета, които ако приемете и приложите във вашата дневна рутина, гарантирано ще осигурите адекватен сън и възстановяване на вашето тяло:

1. Изградете си полезни навици, които да прилагате всеки ден и да не са за определен период от време. Пример: вечеряйте поне 2 часа преди да си легнете, изпивайте по 1 чаша топла напитка преди сън- чай, мляко, дори и чаша топла вода, които ще успокоят вашата нервна система и ще отпуснат тялото ви. Вземете топъл душ.

2. Слушайте отпускаща музика или гледайте някой приятен филм, който да ви накара да заспите лесно и приятно без да натоварва психиката ви.

3. Върнете се назад във времето, когато нашите прадеди не са използвали часовници, а са се доверявали единствено на своите биологични мерила за време. Опитайте се да научите тялото си да вярва на своя биологичен часовник. То си знае работата и лесно можете да усетите кога да си легнете- когато почувствате силна умора и започнете често да се прозявате. Това е мигът, в който да се подготвите за сън. А ако имате домашен любимец, то лесно той може да ви ориентира за време за сън и време за ставане сутрин. Животинките не боравят с механични устройства за измерване на време. Те ги имат заложени в тях самите.

4.Никога не се насилвайте да заспите, правете го, когато вашият организъм го пожелае.

5. Не извършвайте хипер-активни действия непосредствено преди сън. Старайте се поне един час преди лягане да сте успокоили вашето тяло – да имате нормален сърдечен пулс, релаксиращо мислене и тялото ви да е в покой.

6. Не на последно място – мислете за приятни неща, които се отразяват положително върху вас, оставете проблемите и грижите за утрешния ден, когато ще сте се отпочинали добре и с нови сили ще намерите решение за всичко.

С тези прости правила ще осигурите на тялото си така желаното възстановяване, за да подобрява своите резултати не само в спортен план, а и в личен и професионален. Защото не количеството на съня е важно, а неговото качество!!!


» Към списъка